Verstand van Pasta

De Verserij heeft verstand van vers, en dat zullen jullie weten ook. Dit keer vertellen we alles over onze pasta: gedroogd, maar vers gemaakt in Italië!

Pasta

De ene pasta is de andere niet. In Italië, de bakermat van dit deegwaar, kun je op elke hoek van de straat talloze verschillende soorten vinden. Van secca tot fresca, corta tot lungo, en gevuld tot ongevuld – het aanbod pasta is enorm. Daarentegen moeten de fervente thuiskoks onder ons het doen met de variëteit uit de Nederlandse supermarkt. (Waar ze van geluk mogen spreken als er linguine in het schap staat.) Eeuwig zonde; niet alleen de kwaliteit, maar ook het type pasta kan je gerecht maken of breken. Voor de Verserij reden genoeg om een aantal Italiaanse kwaliteitspasta van het merk Liguori in ons assortiment op te nemen!

Liguori, gevestigd in Gragnano, is een van de oudste Italiaanse pastaproducenten. Vandaag de dag wordt de pasta nog steeds vervaardigd volgens eeuwenoud ambacht: gemaakt met biologische durumtarwe (semolina), geperst door bronzen matrijzen en tot wel 18 uur gedroogd. Uiteraard maken ze bestsellers, zoals spaghetti en penne. Maar ook Conchiglioni en Mezzani Tagliati. Of wat dacht je van Maccheroni Rigati? Allemaal het proberen waard. We zetten de pastasoorten die wij verkopen op een rijtje én vertellen welke saus je daar het best bij kunt serveren!

Alle onderstaande pasta's zijn hier te vinden. 

Rigatoni

Rigatoni zijn kort, hol, rond en voorzien van ribbels aan de buitenkant (deze noem je rigate). Deze eigenschappen maken dat sauzen zich goed in de pasta laten opnemen en iedere hap een ware traktatie is. Rigatoni gaat goed samen met carbonara, ragù of een stevige groentesaus.

Penne Ziti

Penne Ziti is een pastasoort die de schuin gesneden uiteinden van penne combineert met de gladde buitenkant van ziti. Het resultaat is een pasta die goed combineert met egale basissauzen, bijvoorbeeld op basis van gepureerde groenten of sugo alfredo. Dankzij het zijdezachte mondgevoel, is penne ziti is ook perfect om te gebruiken in salades en ovenschotels.

Penne Mezzaneli

Penne Mezzanneli heeft de typische vorm en afsnijding van penne, maar is dunner een langer dan de gangbare soort. Ook is penne mezzaneli niet geribbeld; hierdoor is de hechting van sauzen aan deze variant misschien niet optimaal, het mondgevoel is wel heerlijk! Kies bij voorkeur voor een eenvoudige saus op basis van tomaat en olijfolie, bijvoorbeeld allo scarpariello.

Spaghettini No 2

Spaghettini is het dunne zusje van spaghetti. De verfijning van deze pasta zorgt dat alle ingrediënten in een gerecht goed tot hun recht komen. Net als haar grote zus, combineert spaghettini goed met sauzen op basis van tomaat, room of olijfolie. Ook erg lekker met vis en schaal- en schelpdieren!

Spaghetti No 5

Spaghetti is een lange, ronde pastasoort die wereldwijd veel faam geniet. De slierten worden gemaakt in zowel dunne als dikke varianten. Spaghetti is dé pasta voor sugo carbonara of sugo alla puttanesca, maar doet het eigenlijk goed bij iedere saus op basis van olijfolie, room of tomaat.

Mafaldine

Mafaldine is platte, brede lintpasta met aan weerszijden een golvende rand. Deze lange pasta ziet er feestelijk uit en past perfect bij rijke, bijzondere ingrediënten. Denk aan kreeft, krab, konijn, wild, lamsvlees en een scala aan kazen.

Mezzanine Tagliati 

Mezzanine komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië en behoort tot de familie van de mezzani; korte, holle pasta met een vrij grote diameter. In tegenstelling tot penne – de welbekende buisjes pasta - zijn de uiteinden van mezzanine tagliati recht afgesneden. Deze pastavariant wordt gebruikt in verschillende klassiekers uit de Italiaanse keuken, zoals pasticci in crosta en timballo di pasta. Serveren met een ragù of saus met veel groenten is ook een goed idee!

Fettucine a nido

Fettucine is een lange, platte en vrij smalle lintpasta die zijn oorsprong vindt in de historische streek Emilia. In de bekende Emiliaanse stad Bologna bedacht men ooit de ragù Bolognese, een saus die uiteraard voortreffelijk samengaat met fettucine. Naast dat deze pasta fijn combineert met de rijke vleessaus, past een saus op basis van room er ook fantastisch bij.

Ditali Rigati

Ditali zijn kleine, korte pasta in de vorm van buisjes. Deze pasta is enorm veelzijdig en kan worden gebruikt in soepen, stoofschotels, salades of als toevoeging aan een casserole. Door de geribbelde buitenkant (rigati) blijven andere ingrediënten in het gerecht goed hechten aan de pasta, wat een optimale smaakbeleving bij iedere hap garandeert.

Maccheroni Rigati

Maccheroni (niet te verwarren met de elleboogjes) is een dikke, buisvormige pasta die wat weg heeft van penne rigati. Anders dan penne, is maccheroni uitermate geschikt voor complexere bereidingen. Deze variant is voorzien van rigati (ribbels). Erg lekker met salsa di nocci, of probeer het legendarische gerecht maccheroni fumè

Gnocchi Sardi

Gnocchi Sardi zijn kleine, geribbelde pastaschelpjes die oorspronkelijk uit Sardinië komen. Op het eiland hanteren ze de term Malloredus en worden ze vooral gegeten met ragù di salsicca; een saus met Sardische worst.

Fusili Lungi Bucati

Fusili Lungi Bucati is lange, spiraalvormige pasta die oorspronkelijk uit Napels komt. Daar wordt deze pasta traditioneel geserveerd met ragù guardaportra of ragù alle Genovese. Het holle gedeelte loopt over de hele lengte van de pasta, waardoor stukjes saus extra goed kunnen worden opgenomen. Fusili Lungi Bucati is in principe een match met alle sauzen op basis van vlees en Mediterrane groente.

Trecce

Trecci is korte, bijzondere pasta met een vorm die lijkt op een vlecht. Veelal geserveerd met een royale hoeveelheid room- of kaassaus. Erg lekker ai quattro formagi.

Conchiglioni

Conchiglioni (Italiaans voor ‘schelpen’) is geribbelde, schelpvormige pasta die wordt gemaakt in verschillende formaten. De giganti worden veelal gevuld en verwerkt in een ovengerecht. Kleinere versies, zoals deze, zijn een goede toevoeging aan soep. Een gerecht met conchiglioni komt het best tot zijn recht wanneer het wordt geserveerd met een grove saus, eentje die in de holtes van de schelpjes kan verdwijnen.

Verstand van

Deel je mening

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd