Slow food op z’n best! Voor deze Italiaanse stoof moet je even tijd uittrekken, maar het is het wachten meer dan waard. Als de ingrediënten op laag vuur staat te pruttelen en er een heerlijke geur door het huis verspreidt, volgt het besef: de liefde voor lokale producten was nog nooit zo groot.
Dubbeldoel runderpoulet
Het vlees dat wordt gebruikt in dit gerecht is afgesneden van verschillende magere delen van zogenaamde dubbeldoel rassen. Deze robuuste, gespierde koeien worden na hun 'melkers' carrière ook nog gebruikt als vleeskoe. Het vlees is gezond, eerlijk smaakvol en heeft een zeer lage CO-2 footprint!
De Ingrediënten
3 eetlepels olijfolie
700 gram Dubbeldoel Runderpoulet
2 Uien
2 stengels Bleekselderij
2 Bospeen
2 eetlepel tomatenpuree
150 ml rode wijn
1 takje rozemarijn
4 takjes tijm
2 blaadjes laurier
1 bol knoflook
250 gram tomatenblokjes
300 ml bouillon
Peper en zout
De Keukenhulpjes
Pan met dikke bodem en deksel (stoof-/braadpan, Dutch oven)
De Bereidingswijze
1.Pel de uien en maak de bleekselderij en bospeen goed schoon. Snijd de groente in kleine stukjes en de knoflookbol horizontaal doormidden, dwars door de tenen heen. Bestrooi het vlees met zout en peper.
2.Verwarm de olijfolie in de braadpan op middelhoog vuur, en bak de runderpoulet rondom bruin. Voeg dan de gesneden groenten en de tomatenpuree toe, en bak deze - onder af en toe roeren - 5 minuten mee. Blus het geheel af met de rode wijn, en voeg vervolgens de kruiden, gehalveerde bol knoflook, tomatenblokjes en bouillon toe.
3.Zet de pan op hoog vuur en breng het geheel aan de kook. Plaats vervolgens de deksel schuin op de pan en zet deze op het laagste vuur. Laat het gerecht minimaal 3 uur stoven, of totdat het vlees volledig zacht is. Proef, en breng het Italiaanse stoofvlees eventueel verder op smaak met peper en zout.