Verstand van Wijn

De Verserij heeft verstand van vers, en dat zullen jullie weten ook. Dit keer vertellen we alles over een aantal prachtige Italiaanse wijnen uit ons assortiment!

Wijn

Wijn wordt overal ter wereld geproduceerd: in alom bekende wijnlanden als Argentinië, Italië en Frankrijk, maar bijvoorbeeld ook in India en Marokko. En omdat ieder land een eigen manier van produceren heeft, vertelt iedere fles een ander verhaal. Het assortiment van De Verserij bestaat uit een persoonlijke selectie wijnen uit de klassieke wereld, rechtstreeks afkomstig van ambitieuze wijnboeren. De volgende vier topwijnen hebben we speciaal voor jou uit Italië geïmporteerd. Saluti!

Terre Brune

Terre Brune is een prachtige rode wijn van wijnhuis Santadi uit Sardinië. De wijn wordt gemaakt van Carignano en Bovaleddu; druiven van autochtone rassen die tussen eind september en begin oktober met de hand worden geplukt. Daarna volgt het rijpingsproces: eerst 16-18 maanden in Frans eiken barriques, vervolgens nog zo’n 12 maanden in de fles.

Deze wijn heeft een complex bouquet van donker fruit, tabak en chocolade. Vanwege de krachtige, warme smaak combineert de Terre Brune goed met geroosterd en gegrild vlees, kruidige gerechten en middelrijpe tot rijpe kaas.

Wij zijn trouwens niet de enige bij wie deze wijn in de smaak valt. Gambero Rosso, de uitgever van de gelijknamige toonaangevende wijngids, heeft deze Terre Brune beoordeeld met drie ‘biccheri’ (wijnglazen): de hoogst mogelijke beoordeling!

Pinot Nero Trentino

Deze elegante wijn staat op naam van wijnhuis Cantine Montfort. Hij wordt gemaakt van het prestigieuze blauwe druivenras ‘Pinot Nero’; een variëteit die in Trentino (de regio waar deze wijn vandaan komt) ook wel Blauburgunder wordt genoemd. De druiven ondergaan een maceratie op de huid en worden meer dan een jaar gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Vervolgens rijpt de wijn nog 6 maanden door in de fles.

De robijnrode Pinot Nero Trentino is voor de liefhebber van wijn met een frisse, fruitige smaak. Toch is er na tonen van zure kersen, frambozen en cranberries sprake van een lange, kruidige afdronk. Fantastisch als begeleider van gebraad rund- en lamsvlees, of wild.

Pinot Grigio Trentino

Voorzien van het Casata Montfort-label, is deze Pinot Grigio een van de betere wijnen van wijnhuis Cantine Montfort. Deze witte wijn wordt gemaakt van de ‘Pinot Grigio’; een druif afkomstig uit de Trentino. De druiven worden met de hand geplukt, koud gefermenteerd en vervolgens maandenlang gerijpt in stalen wijntanks.

Deze droge Pinot Grigio is goed uitgebalanceerd, waarbij hints van rijpe peer domineren. Een fruitige wijn, die dankzij zijn samenstelling en elegantie de perfecte begeleider is van allerlei momenten. Schenk de Pinot Grigio Trentino bijvoorbeeld als aperitief, of trek ‘m open bij een plateau met fruits de mer.

SP68 Sicilia Rosso

Deze wijn vertelt het verhaal van Arianne Occhipinti; een jonge en inmiddels befaamd wijnmaakster uit Sicilië. Als biodynamisch producent, hanteert Arianne een aanpak waarbij zo min mogelijk wordt ingegrepen in het proces. Met als resultaat (onder andere) deze schitterende natuurwijn.

De SP68 is gemaakt van zowel de Nero d’Avola als de Frappato druif. Nadat deze handmatig zijn geoogst worden de druiven 15 dagen op de huid gemacereerd. Dan laat Arianne de druiven 6 maanden – zonder te filteren - rijpen in cementtanks, en tot slot nog eens 1 maand in de fles.

Het resultaat is een harmonieuze, robijnrode wijn met intense aroma's van bessen, tabak, leer en zoethout. De slok is fris, zacht en uiterst smaakvol. Zó veelzijdig, dat deze het hele jaar door en bij talloze gelegenheden geschonken kan worden.

 

 

 

 

DrankenVerstand vanWijn

Leave a comment

All comments are moderated before being published