Iemands hart veroveren? Volgens een legende hoef je alleen maar aan te komen met een Perzische liefdescake.
Deze cake vertelt het verhaal van een vrouw die smoorverliefd was op een Perzische prins. Om zijn hart te winnen, besloot ze een cake voor hem te maken met de beste ingrediënten die ze in huis had. Het werd een smeuïge cake met onder andere amandelen, rozenwater, pistache en yoghurt. En je raadt het al: ze leefden nog lang en gelukkig.
Een succesrecept dat je móét maken. In onze versie is de Perzische liefdescake voorzien van een romige hangop van boerenkwark en bejeweled met biologische granaatappelpitjes en geroosterde pistachenootjes. What’s not to love?
De Ingrediënten
200 gram geblancheerde amandelen
150 gram biologisch lemaire meel
2 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
1,5 theelepel gemalen kardemom
120 gram ongezouten boeren roomboter
150 gram bruine suiker
150 gram witte suiker
2 dagverse scharreleieren
250 gram volle boerenkwark
Rasp van 1 biologische citroen
1 eetlepel rozenwater
Hangop van kwark
500 gram volle boerenkwark
40 gram poedersuiker
Topping
50 gram gepelde pistachenoten
Biologische granaatappelpitjes
Rozenblaadjes
De Keukenhulpjes
Grote kom
Zeef
Schone theedoek
Huishoudfolie
Keukenmachine of hakmolen
Bakvorm (22cm)
Rasp
Grote mengkom
Middelgrote mengkom
Mixer
De Bereidingswijze
Begin de avond van tevoren met het maken van de kwarkhangop. Maak hiervoor een theedoek nat, wring deze goed uit en leg de doek in een zeef. Plaats de zeef (met doek) op een grote kom, en lepel de kwark op de theedoek. Dek het af met folie en zet de kom 8 tot 12 uur in de koelkast. Schep de volgende morgen de hangop uit de zeef en roer er de poedersuiker door.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn wanneer je aan het bakken van de cake begint. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in.
Maal de amandelen in een keukenmachine of hakmolen tot een fijn meel. Doe dit ‘amandelmeel’ over in een grote mengkom en meng er het lemairemeel, de bakpoeder, de baksoda en de kardemom door. (Dit is de kom met de droge ingrediënten.)
Klop in een andere kom de boter en de suiker tot een luchtig, romig mengsel. Voeg vervolgens – één voor één – de eieren toe (dit voorkomt schiften) en klop tot deze goed in het boter-suikermengsel zijn opgenomen. Meng er tot slot de volle boerenkwark en het sap van de citroen door.
Voeg de inhoud van de kom met de natte-, toe aan de kom met de droge ingrediënten en mix het geheel tot een egaal beslag. Giet dit in de ingevette vorm en bak de cake 50-60 minuten in de warme oven, of totdat deze gaar is. Dit kun je testen door met een satéprikker te prikken in het midden van de cake. Komt deze er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Mocht de bovenkant van de cake tijdens het bakken te donker worden, kun je deze afdekken met aluminiumfolie.
Laat de cake goed afkoelen en gebruik de kwarkhangop als topping. Decoreer de cake naar wens met biologische granaatappelpitjes, gehakte pistachenootjes en rozenblaadjes.