Smaakvolle tomatensaus, perfect gebakken aubergine en heel veel kaas: geïnspireerd op Melanzana alla Parmigiana, doet deze vegetarische pasta zelfs de grootste carnivoor watertanden. Fusili Lunghi Bucati Voor de echte Italiaan zijn keukenklassiekers heilig. Ze leggen je nog net niet om wanneer je je het recept van la mamma probeert te veranderen. Toch weerhoudt ons dit er niet van de traditionele Melanzana alla Parmigiana om te toveren tot een pastagerecht. Maar dan wél met de beste (en misschien ook wel de mooiste) Italiaanse pasta die we konden vinden: Fusili Lunghi Bucati. Op deze manier nemen de Italianen ons vast niets kwalijk. De Ingrediënten (4 porties) • 300 gram Fusili Lunghi Bucati • 2 Aubergines • 2 theelepels zout • 2 eetlepels Biologisch Tarwebloem • 10 eetlepels Olijfolie • 2 teentjes Knoflook, fijngehakt • 800 gram Torrente Passata Traditionale • 150 gram Parmezaanse Kaas, geraspt • 150 gram Buffelmozzarella • zout en versgemalen peper, naar smaak • Verse Basilicum De Keukenhulpjes • Keukenpapier • Braadpan • Pastapan of grote kookpan De Bereidingswijze 1. Snijd de aubergines in blokjes en bestrooi ze met 2 theelepels zout. Hussel goed door elkaar en laat de gezouten aubergineblokjes zo 30 minuten staan. Het zout onttrekt vocht aan de aubergine, waardoor de groente zich beter laat bakken. 2. Dep de aubergineblokjes droog met keukenpapier en besprenkel ze met bloem. Zet de braadpan zonder olie op middelhoog vuur en giet daar – als de pan op temperatuur is - 10 eetlepels olijfolie in. Voeg de aubergineblokjes toe en bak deze rondom goudbruin. Schep de aubergineblokjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. 3. Verwijder de olie uit de pan en bewaar ongeveer 2 eetlepels. Veeg de pan schoon met wat keukenpapier en plaats de pan opnieuw op middelhoog vuur. Voeg de bewaarde olie toe en fruit hierin de knoflook aan. Schenk de passata erbij en breng het geheel aan de kook. Breng de inhoud van de pan op smaak met peper, en laat op laag vuur tot een mooie tomatensaus indikken (dit duurt zo’n 15 minuten). Kook – terwijl de saus staat in te dikken – de Fusili Lunghi Bucati al dente in een pan ruim gezouten water en giet deze af. Bewaar een beetje van het kookvocht. 4. Voeg de pasta, aubergineblokjes, parmezaanse kaas en buffelmozzarella toe aan de saus en blijf roeren tot de kazen zijn gesmolten en alles goed gemengd is. Breng het gerecht eventueel nog verder op smaak met peper en zout, en voeg wat kookvocht toe indien de pasta te dik te wordt. 5. Verdeel de pasta over 4 diepe borden en serveer met verse basilicum.