Wie van flinterdunne pannenkoeken houdt kan niet om Bretagne heen: in de Franse regio vind je op elke hoek van de straat wel een crêperie of kraampje waar ze worden aangeboden. Immens populair zijn de hartige crêpes, die eigenlijk galettes de sarrasin genoemd moeten worden. Aanrader hoor, zeker deze variant met comté en ei. En hadden we al gezegd dat deze galette prima door kan voor een verantwoorde lunch? Maken dus! Farine de sarrasin In tegenstelling tot crêpes (gemaakt van tarwebloem) worden galettes gebakken van een beslag op basis van farine de sarrasin, ofwel boekweitmeel. Laat je niet verleiden door varianten die je in de supermarkt vindt; het gebruik van boekweitmeel van hoge kwaliteit is essentieel voor een smakelijke galette. Met het meel dat wij verkopen zit je goed! De Ingrediënten (voor 10 galettes) • 330 gram biologisch boekweitmeel • 10 gram zout • 1 dagvers scharrelei • 750 ml koud water • 300 gram Comté, geraspt • Ongezouten roomboter om in te bakken • Veldsla • Biologische cherry trostomaten De Keukenhulpjes • Grote mengkom • Garde • Crêpepan of pannenkoekenpan met antiaanbaklaag • Keukenpapier • Koekenpan • Pannenkoekenspatel • Grote lepel of opscheplepel voor soep • Rasp De Bereidingswijze • Roer in de mengkom het boekweitmeel met het zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en doe daar 1 ei in. Voeg al roerende het koude water toe en gebruik de garde om het tot een glad beslag te kloppen. Laat het beslag minimaal 1, maximaal 8 uur rusten in de koelkast. • Verhit de crêpepan op middelhoog vuur en laat deze goed heet worden. Voeg wat boter toe aan de pan, strijk deze uit met een stukje keukenpapuier en roer het beslag nog een keer door. Giet een dun laagje beslag in de pan en laat het beslag al draaiend over de pan uitvloeien. Draai met behulp van de spatel de galette om als er kleine bubbels aan het oppervlak ontstaan. Bak de andere kant nog ongeveer 1 minuut. Leg de galette op een bord en herhaal dit tot het beslag op is. • Smelt wat boter in de koekenpan, en bak hierin de 10 eitjes tot het eiwit net gestold is. Verwijder de eitjes uit de pan en bewaar op een bord. • Verwarm opnieuw de crêpepap. Leg een galette terug in de pan, strooi een handvol geraspte comté in het midden en laat deze op laag vuur smelten. Leg daar een gebakken eitje bovenop en vouw de randen van de galette naar binnen. Serveer met veldsla en cherrytomaatjes.