Ken je de hashtag #dessertforbreakfast? Je komt er tongstrelende plaatjes tegen van toetjes die worden gegeten als ontbijt. Geïnspireerd door deze ‘ochtendgloren’, gingen we aan de slag met appel, noten en Sukkary dadels. En oké: ook met roomboter en vanillevla. YOLO. Sukkary dadels De ene dadel is de ander niet; er bestaan wereldwijd zo’n 1500(!) verschillende soorten. De variëteit die Sukkary dadel is de meest zachte, smeuïge en romige in zijn soort. De smaak doet zelfs enigszins denken aan karamel. En hoewel Medjoul dadels ook hoge ogen gooien, zouden de Sukkary dadels zomaar eens je nieuwe favoriet kunnen worden! De ingrediënten •4 Biologische Santana Appels •80 gram Noten (geroosterd maar ongezouten) •80 gram Sukkary dadels •2 theelepels vanille-extract •1 theelepel kaneel •60 gram Ongezouten Roomboter (4x 15 gram) •Vanillevla, om te serveren De Keukenhulpjes •Appelboor •Dessertlepel •Mengkom •Oven •Ovenschaal De Bereidingswijze 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet een ovenschaal klaar. 2. Start met het maken van de vulling. Verwijder hiervoor de pit uit de dadels, prak deze fijn en voeg deze toe aan een mengkom. Hak de noten in grove stukjes en doe deze bij de dadels in de kom. Voeg het vanille-extract en de kaneel toe, en kneed het geheel met je handen tot een plakkerige massa. 3. Was de appels en snijd de kapjes van de vrucht af. Leg de kapjes apart. Verwijder het klokhuis met behulp van een appelboor en gooi de kroost weg. Hol de appel uit met de dessertlepel (zorg dat de zijkanten en de onderkant intact blijven!) en bewaar het vruchtvlees. Snijd dit vruchtvlees vervolgens in kleine stukjes, en meng deze goed door het dadel-notenmengsel. 4. Zet de uitgeholde appels in de ovenschaal en vul ze alle vier met het mengsel uit de mengkom. Snijd in totaal 4 blokjes van elk 15 gram ongezouten roomboter, en leg deze op de gevulde appel. Plaats tot slot de kapjes terug op de appels en zet de ovenschaal 30 minuten in de oven. 5. Serveer de warme appels direct uit de oven met vanillevla.