Käsekuchen met een vleugje sinaasappel Favoriet bij onze Oosterburen: käsekuchen! Je moet deze Duiste lekkernij niet verwarren met cheesecake, noch met kwarktaart die je in de koelkast laat opstijven. Nee, käsekuchen is heel andere koek. Het wordt gemaakt met magere kwark en opgeklopt eiwit, waardoor deze luchtiger is dan de Amerikaanse of de Nederlandse variant. Deze käsekuchen heeft weinig opsmuk, maar heel veel smaak. Biologische kwark van kaas- en zuivelboerderij Van der Arend heeft de hoofdrol in het recept. Met een bijrol voor biologische sinaasappel van Spaanse bodem! De Ingrediënten • 500 gram Magere Boerenkwark • 3 Eieren • Snufje zout • 100 gram Ongezouten Boerenboter (plus extra om in te vetten) • 150 gram rietsuiker • 1 theelepel vanille extract • 1 Handsinaasappel • 40 gram custardpoeder • 15 gram griesmeel • 4 gram bakpoeder • 1 eetlepel paneermeel De Keukenhulpjes • Springvorm van 20 cm • Fijne rasp • Elektrische mixer • 2 grote mengkommen • 1 kleine mengkom • Lepel • Spatel • Aluminiumfolie De Bereidingswijze 1. Zorg - voor je begint met de bereiding - dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet vervolgens de springvorm in met boter en bestrooi de bodem met een eetlepel paneermeel. Zet de rest van de keukenbenodigdheden klaar, maak de mixer en 1 mengkom vetvrij, en verwarm tot slot de oven voor op 175 graden (150 graden hetelucht). 2. Scheid de eieren; de eiwitten mogen in de kom die vetvrij is, de dooiers in de andere. Voeg een snuf zout toe aan de eiwitten, en klop deze met de elektrische mixer volledig stijf. Doe de ongezouten roomboter, rietsuiker en vanille in de mengkom met de eidooiers en mix tot er een romige massa is ontstaan en de suikerkristallen zijn opgelost. 3. Rasp de schil van een halve sinaasappel boven een kleine kom, en roer hier de custardpoeder, griesmeel, het bakpoeder en 1 eetlepel sinaasappelsap door. Meng rustig de inhoud van de kleine kom door het mengsel met de eidooiers, gevolgd door de magere kwark en de helft van de stijfgeklopte eiwitten. Spatel tot slot de overige eiwitten voorzichtig door het mengsel, en giet alles in de ingevette bakvorm. 4. Bak de käsekuchen - afhankelijk van de kracht van je oven - in 45 tot 55 minuten gaar. Dek de springvorm halverwege de baktijd af met een velletje aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt, en laat de kasekuchen afkoelen in de oven om inzakken te voorkomen.