Zin om hamburgers, lamsvlees, sandwiches of kaasjes naar een hoog culinair niveau te tillen? Probeer deze relish! Zoet door de bessen en suiker, pittig door de chili en zachtzuur door de balsamico – contrasterende smaken die ieders smaakpapillen prikkelen.

De Ingrediënten
(Voor een pot van 375 ml (450 gram))

• 200 gram Rode Uien
• 100 gram Frambozen
• 100 gram rode bessen
• 2 teentjes Knoflook
• 2 cm Gember
• 1 Rode Peper
• 115 ml Balsamicoazijn
• ½ theelepel zout
• 150 gram donkere basterdsuiker
• 1 eetlepel plantaardige olie

De Keukenhulpjes

• Fijne rasp
• Braadpan met dikke bodem
• Houten pollepel
• Weckpot van 375 ml met schroefdeksel, gesteriliseerd

De Bereidingswijze

1. Was de rode bessen en ris deze van de takjes. Pel de rode uien en snijd deze in grove stukken.

2. Verhit een eetlepel olie in de braadpan en bak de rode uien op middelhoog vuur tot deze transparant en glazig zijn. Snijd de knoflook en rode peper fijn, rasp de gember en laat deze alle drie kort meebakken met de uien.

3. Voeg de balsamicoazijn, het zout en de donkere basterdsuiker toe en breng de inhoud van de pan langzaam aan de koek. Voeg dan de frambozen en de rode bessen toe en zet het vuur laag. Laat - onder af en toe roeren – inkoken tot een stroperig geheel (dit duurt ongeveer een uur).

4. Vul de gesteriliseerde weckpot met de hete relish tot (1 centimeter) onder de rand. Controleer of de rand van de pot schoon is en draai het schroefdeksel stevig op de pot. Zet de pot op zijn kop en laat de relish afkoelen. Eenmaal afgekoeld is de rode uien relish met rood fruit een halfjaar houdbaar.