Geen land ter wereld heeft zo’n rijke koekjescultuur als die van ons. De verscheidenheid aan Nederlandse koekjes is enorm. Dat neemt niet weg dat het loont om voor de nodige inspiratie over de grens te kijken, óók als het om koekjes gaat. En zo liepen we de Zuid-Amerikaanse alfajores tegen het lijf.. Brosse rumkoekjes gevuld met een romige karamelcrème: wat ons betreft is dit de belichaming van de ultieme traktatie. Alhoewel, waarom zou je koekjes vullen als je ze ook kunt gebruiken om mee te dippen? Dat bedoelen we. De Ingrediënten (Voor 50 koekjes en 200 gram cajeta) • 1 liter Biologische volle melk • 250 gram suiker • 1 vanillestokje • 1/2 theelepel bakpoeder • 1/4 theelepel Zout • 150 gram Ongezouten roomboter, op kamertemperatuur • 80 gram suiker • Merg van 1/2 vanillestokje • 2 Eieren, enkel de dooiers • 2 eetlepels donkere rum • 170 gram maiszetmeel • 130 gram Biologisch tarwebloem • 1 theelepel bakpoeder • Poedersuiker De Keukenhulpjes • Pan met dikke bodem, zoals een gietijzeren braadpan • 2 grote mengkommen • Elektrische mixer met garde • Vershoudfolie • Oven • Bakplaat • Bakpapier 1. Begin met het maken van de cajeta. Doe hiervoor de melk, de suiker, het zout en het bakpoeder in een pan met dikke bodem. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de pan. Breng de melk - onder af en toe roeren - aan de kook, en laat het mengsel op laag vuur (60 tot 75 min) zachtjes indikken tot de melk donkerder wordt. Verhoog nu het vuur en laat de melk koken tot deze lobbig wordt en de kleur van karamel krijgt. Blijf ondertussen regelmatig roeren. De cajeta is klaar wanneer deze een puddingachtige substantie heeft. 2. Snijd voor de koekjes de ongezouten roomboter in blokjes en doe deze in een mengkom. Voeg de suiker, de rum en het vanillemerg toe, en roer met behulp van een elektrische mixer tot een romig geheel. Mix dan zorgvuldig - een voor een - de eidooiers door het boter-suiker mengsel. 3. Meng in een andere kom de droge ingrediënten (het maiszetmeel, de bloem, de bakpoeder en het zout) en spatel dit snel door de botermassa. Kneed het mengsel tot een glad deeg, vorm tot een bal en leg deze minimaal een uur in de koelkast. 4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif een werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5-7mm dik. Steek rondjes uit het deeg en plaatst deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 10-12 minuten, laat ze niet bruin worden. Laat de koekjes afkoelen, bestuif ze met poedersuiker en serveer ze met de cajeta.