Smeuïg, puur en machtig in de goede zin van het woord. In de wereld der chocoladetaarten zijn dat toch echt de allerbeste. Wat nou als we je vertellen dat je deze heel eenvoudig zelf kunt maken? Voila: ons recept voor de ultieme chocoladetaart. Mét geheim ingrediënt. Rode biet Laat je niet afschrikken, maar deze supergezonde groente is het geheim van de onweerstaanbare textuur van deze cake. En het zal je verbazen hoe goed de zoete, aardse smaak van biologische biet matcht met chocolade. En die olijfolie? Ook dat is geen fout in het recept. De Ingrediënten • 300 gram gekookte biologische bieten • 125 gram pure chocolade • 4 eieren • 40 gram ahornsiroop • 40 gram olijfolie + extra om in te vetten • 125 gram lemairemeel • 30 gram cacaopoeder • 1 theelepel bakpoeder • Snufje zout • Optioneel: bietenpoeder en cacao nibs De Keukenhulpjes • Kookpan • Hittebestendige kom • Foodprocessor of blender • Grote mengkom • Spatel • Ronde bakvorm (22cm) • Oven De Bereidingswijze 1. Breng alle ingrediënten op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (160 graden hetelucht) en vet de bakvorm goed in met olijfolie. 2. Pureer de gekookte bieten met behulp van een keukenmachine of blender en voeg deze toe aan een mengkom. 3. Vul de kookpan met een laagje water. Breek de chocolade in stukjes en doe deze in een hittebestendige kom. Zet de kom op de pan (zorg ervoor dat de kom groter is dan de pan en de bodem niet in aanraking komt met het laagje water) en verwarm de pan op laag vuur. Laat de chocolade – onder af en toe roeren – volledig smelten. 4. Doe de eieren en de ahornsiroop bij de gepureerde rode biet in de kom en meng deze met de spatel goed door elkaar. Giet er de gesmolten chocolade en de olijfolie bij. Voeg het meel, cacaopoeder, bakpoeder en het snufje zout toe en meng het geheel tot een glad beslag. 5. Spatel het beslag in de ingevette vorm en bak deze 30 tot 35 minuten in de warme oven gaar. Je kunt dit testen door een satéprikker in de cake te steken – als deze er droog uitkomt is de chocoladecake klaar. Garneer eventueel met bietenpoeder en cacao nibs.