Een stuk taart of een flinke plak cake eten we het liefst op dagelijkse basis. Waarom ook niet? Per slot van rekening zit het leven vol momenten die moeten worden gevierd. En het mooiste van alles? Omdat je dit recept eenvoudig kunt veganizen of glutenvrij kunt maken, is deze lekkernij een feest voor iedereen. Deze kruidige cake met courgette is voedzaam, bomvol smaak, makkelijk te maken en ongetwijfeld de lekkerste manier om meer groente te eten. En speel vooral met de vulling; denk aan verschillende noten, gedroogd fruit of stukjes chocolade. De Ingrediënten • 210 gram biologisch volkorentarwemeel (of amandelmeel) • 1 theelepel bakpoeder • ½ theelepel baksoda • ½ theelepel zout • 2 theelepels kaneel • 1 theelepel gemalen nootmuskaat • 4 eetlepels ongezouten roomboter (of kokosolie) + meer om in te vetten • 2 Eieren (of 2 eetlepels gemalen lijnzaad + 6 eetlepels water) • 60 gram volle boerenmelk (of ongezoete plantaardige melk) • 175 gram honing (of ahornsiroop) • 1 tot 2 biologische courgettes (200 gram) • 125 gram rijpe biologische banaan • 150 gram vulling naar keuze (bijvoorbeeld walnoothalfjes) De Keukenhulpjes • Rasp • Vergiet • Steelpan • Grote mengkom • Zeef • Spatel • Cakeblik (23 cm) • Oven De Bereidingswijze 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (160 graden hetelucht), vet een cakeblik goed in en zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. 2. Rasp de courgette – boven de vergiet - met schil en al fijn en knijp deze uit met je handen. Zorg ervoor dat er 200 gram geraspte, uitgeknepen courgette overblijft. 3. Smelt de boter (of kokosolie) in het steelpannetje op laag vuur en laat deze iets afkoelen. Prak of pureer ondertussen de banaan. 4. Schenk de gesmolten boter over in de mengkom, voeg daar de eieren (of gemalen lijnzaad+water), (plantaardige) melk, honing (of ahornsiroop) en banaan aan toe en meng het geheel goed samen. 5. Zeef het volkorenmeel boven de mengkom en voeg het bakpoeder, bakingsoda, de specijeren en het zout toe en spatel het voorzichtig door elkaar. Meng daar tot slot de courgetterasp en de vulling door. (Neem er de tijd voor, hard mengen maakt de cake stug in plaats van luchtig.) 6. Giet het beslag in het ingevette cakeblik en bak de kruidige courgettecake 55 tot 60 minuten in de warme oven. (Met een satéprikker kun je testen of de cake gaar is.) Laat de cake minimaal 20 minuten afkoelen voor je deze uit het blik haalt.