Ingredienten

Rode Peper
Broccoli
Knoflook
Grana Trentino Sottovuoto
Extra Virgin Olijfolie
Liefhebbers van lekker eten kunnen in Puglia hun hart ophalen!

Toch is het nergens voor nodig om af te reizen naar de Zuid-Italiaanse regio om te kunnen genieten van de keuken van Apulia: een goed recept en dito ingrediënten will do the trick. Origineel wordt orecchiette alla pugliese gemaakt met cimi di rapa; een Italiaanse bladgroente met een vrij bittere smaak en een ruw mondgevoel.

Wij maken dit pastagerecht daarom liever met een alternatief: broccoli.

Eten er vegetariërs mee? Vervang de ansjovis dan door iets meer zout.

De Keukenhulpjes

• Kookpan
• Koekenpan
• Schuimspaan

De Bereiding

1. Was de broccoli. Schil de stronk en snijd deze in schijfjes van 1 cm. Verdeel de rest van de groente in gelijkmatige roosjes. Bewaar de stronk en de roosjes apart van elkaar.

2. Breng gezouten water (gebruik 100 ml water en 10 gram zout per 100 gram pasta) aan de kook en kook de broccoliroosjes nog net niet beetgaar. Haal met een schuimspaan voorzichtig de broccoli uit de pan en leg apart. (Let op: gooi het kookwater niet weg, hier ga je de pasta in koken!)

3. Voeg de pasta toe aan de pan met kokend water en zet ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur.

4. Verwarm wat olie in de pan, en fruit hierin de knoflook en de rode pepertjes aan. Voeg de ansjovis toe aan de pan en laat het mengsel op laag vuur goudbruin kleuren.

5. Voeg – wanneer de pasta ‘al dente’ (kooktijd op de verpakking minus 2 minuten) is – de broccoliroosjes opnieuw toe aan de kookpan om deze op te warmen. Schep de pasta en broccoli uit de pan (let op: bewaar het kookwater!), en voeg beide toe aan de koekenpan met olie.

6. Roer met een houten lepel de ingrediënten in de koekenpan tot één gerecht. Je zult zien dat de broccoli enigszins uit elkaar valt en de pasta groen kleurt. Streef naar een smeuïg geheel, voeg indien nodig wat van het bewaarde kookvocht toe.

7. Proef, en brengt eventueel verder op smaak met zout of extra ansjovis.

8. Giet de rest van het bewaarde kookvocht op de borden om deze te verwarmen, wacht een paar minuten en droog ze af. Serveer de orecchiette alla pugliese op de warme borden en serveer optioneel met extra olie en Parmagiano Reggiano of ricotta van schapenmelk.