Ambachtelijk, lokaal, smaakvol en met een verhaal. We willen niemand in een hokje plaatsen, maar dit zijn toch echt de kenmerken van onze producenten en leveranciers. Maak kennis met de boeren, telers en relaties aan wie wij ons unieke assortiment te denken hebben!

De Almershof

In het Noord-Hollandse Avenhorn, een dorp in de gemeente Koggenland, kun je De Almershof vinden. Lang hoef je niet te zoeken, want de nieuwe, grote locatie van Paul Noordermeer is zowel onmisbaar als niet te missen. Het is de plek waar de beste groente, fruit, kruiden en aardappelen van Nederland zich hebben verenigd.

Bio ondernemer pur sang

Opgegroeid op een biologisch akkerbouwbedrijf in Middenmeer, beheerst Paul als geen ander de fijne kneepjes van het bio vak. Niet als boer, maar als fanatieke – doch bescheiden - wereldverbeteraar. De focus op biologisch, lokaal en seizoensgebonden is hem met de paplepel ingegoten, en dat uit zich in ondernemerschap dat je kunt bedenken.

Van A tot Z

De Almershof gelooft in producten die biologisch, lokaal geteeld en duurzaam zijn. Niets geen import of export, maar meebewegen met het ritme van het Hollandse seizoen. Van Aardbei tot Zoete aardappel; alle gewassen groeien in de volle grond en er komt gedurende het hele proces geen kunstmest of bestrijdingsmiddel kijken. En dat is beter voor het milieu en het beste voor jou.

Producten

Omdat het aanbod afhankelijk is van het jaargetijde (en het succes van de oogst) is het altijd weer een verrassing wat er beschikbaar is. Rabarber en raapstelen in het voorjaar, peer en pompoen in de herfst.. De beste, gezondste en lekkerste producten van ‘t seizoen is waar je het mee moet doen. En die prachtige producten, die brengen we van De Verserij rechtstreeks vanaf De Almershof bij je thuis.

--  

De Ketchupfabriek

Slappe friet, doorgekookte macaroni of taaie hamburgers? Ketchup is de redding. Maar dan niet zomaar ketchup, maar de ketchup van Patrick. In zijn ‘De Ketchupfabriek’ op het Zeeuws-Vlaanse platteland maakt hij sinds 2013 de allerbeste ketchup in zijn soort.

Andere koe.. eh ketchup

De ketchup van De Ketchupfabriek is op geen enkele manier te vergelijken met de flesjes in het schap van de plaatselijke supermarkt. Dat begint al bij de basis, en die kiest Patrick heel bewust; biologische, duurzaam geteelde tomaten en paprika’s die op het punt staan om in de container te belanden. Het liefst van lokale komaf, zoals ‘zijn’ tomaten uit het kassengebied van Westdorpe. Met deze sappige, zoete tomaten bewijst De Ketchupfabtiek dat er geen kunstmatige smaakmakers, noch verdikkingsmiddelen nodig zijn om fantastische ketchup te maken. Hetzelfde geldt voor de toevoeging van veel suiker of zout - Patrick vindt een snufje meer dan voldoende. En over zout gesproken..

Goed gefabriceerd

Neem de term ‘fabriek’ gerust met een snufje zout. Want De Ketchupfabriek, daar is niets industrieels aan. Integendeel: De Ketchupfabriek is ambacht in de puurste zin van het woord. Tot op de dag van vandaag maakt Patrick alle ketchup met de hand. Volgens zijn geheime recept, en op een manier die bijdraagt aan een mooie samenleving, een schone planeet en een duurzame welvaart. Het gebruik van groen gas, groene stroom en het winnen van de MVOprijs Zeeuws Vlaanderen zijn dan ook het bewijs dat MVO als een rode draad door de fabriek loopt.

Producten

Met drie smaken ketchup is het assortiment van De Ketchupfabriek klein, maar fijn. Kies uit klassieke-, pittige polder- of mosterdketchup. Maar ach, waarom kiezen als je ze allemaal kunt bestellen bij De Verserij? En sla gerust wat flesjes in, want na het proeven van de ketchup van De Ketchupfabriek wil je nooit anders meer.

Fotografie: Sirri Bosmans - Ambachtinbeeld.nl

---

Maalderij De Gouden Engel

Maalderij De Gouden Engel

Écht versgebakken brood, koek, pizza en banket vraagt om écht meel. Meel van De Gouden Engel, om precies te zijn.

Laat de wind maar waaien

Waar de kracht van de mens en de wind elkaar ontmoeten, vind je maalderij De Gouden Engel. Op deze bijzondere plek in het Noord-Hollandse Koedijk vervaardigt Vincent Kraan sinds 2009 verschillende soorten meel. Op de authentieke manier, gemalen in een windmolen. En dat is best bijzonder; geen wind betekent namelijk geen meel. Een ambachtelijke (en ook vooral duurzame) methode die passie en geduld vereist, maar wel meel van de hoogste kwaliteit levert.

Biologische koren

De certificaten liegen er niet om: De Gouden Engel is aangesloten bij Skal, het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) en is trotse bezitter van het EKO-keurmerk. Het graan dat Vincent gebruikt is biologisch gecertificeerd en wordt - waar mogelijk - lokaal ingekocht. Zo komt er regelmatig vanuit het Wieringermeer een grote lading tarwe, spelt, haver en andere gewassen De Gouden Engel binnen.

Producten

Van tarwebloem tot roggemeel, en van poffertjes- tot bananenbroodmix: De Gouden Engel maakt het allemaal. In het assortiment van De Verserij vind je een selectie van de producten van Vincent en zijn team. Eerlijke producten met structuur, een authentiek aroma en een fantastische smaak. Precies zoals wij dat graag zien.

----

Bakkerij MAMA

Bakkerij Mama

Een beetje restaurant in Amsterdam en omstreken serveert het, en dat zegt in principe genoeg: met brood van Bakkerij MAMA zit je gebakken!

Voor dag en dauw

Toen in 2012 de sector volledig instortte, zat er voor voormalig beeldend kunstenaar Karel Goudsblom niets anders op dan zijn kunsten op een andere manier te vertonen. Hij besloot Bakkerij MAMA op te richten: een multidisciplinair bedrijf waar ambacht, voeding en beeldende kunst centraal staan. Inmiddels staan de bakkers van Bakkerij MAMA voor dag en douw op om te zorgen dat er om 8:00 uur krakend vers bood op de plank ligt. Gebakken op de traditionele manier; mét biologisch steengemalen meel en ongeraffineerd Guárande zeezout, zónder enige vorm van toevoegingen.

Broodnodig

Omdat de basis van het brood van bakkerij MAMA bestaat uit pure grondstoffen, zit het vol goede voedingsstoffen. Daarnaast zijn - op enkele varianten na - de broden gebakken met een zelfgekweekte zuurdesemcultuur en worden de degen langdurig koud gerezen. Een proces dat ten goede komt aan smaak én gezondheid. Zo geeft de koude rijs het brood een rijke (niet zure) smaak en maakt de lange rijstijd het brood lichter verteerbaar. Wie normaliter na het eten van brood last heeft van een opgeblazen gevoel, kan het brood van Bakkerij MAMA hoogstwaarschijnlijk wel goed verdragen!

Producten

Bakkerij MAMA bakt in de bakkerij in Zwanenburg verschillende soorten brood en patisserie. Geen brood, koek of cakeje is identiek; het ambacht bepaalt de vorm en smaak. De Verserij verkoopt een fijne selectie van het assortiment! Basisproducten, maar uiteraard ook een aantal zoete lekkernijen. Nu alleen nog kiezen..

------

Vis van Henry

Gezonde, blije vissen zijn het allerlekkerst. Hoezee voor de duurzame Vis van Henry!

Vis van Henry

Als een vis in het water

Als kleinzoon van een visser is Henry al vanaf jongs af aan bij het water te vinden: regelmatig hielp hij met groot plezier zijn opa met het roken van vers gevangen makrelen. Op latere leeftijd belandde hij in de financiële wereld, maar of hij van die carrière nou écht gelukkig werd? Nee, maar er was in zijn jeugd dan ook een bijzonder zaadje geplant. Het roer ging om. Henry besloot zich bezig te gaan houden met waar zijn hart al die tijd al lag: vis. Maar dan wel kakelverse, duurzame vis. Vis met een verhaal!

Goedgekeurd

Vis van Henry - inmiddels een begrip in culinair Amsterdam - levert enkel eerlijke vis en visproducten. Van paling, blauwvintonijn en andere bedreigde vissoorten moet Henry niets hebben. En dat geldt ook voor vis die antibiotica krijgt toegediend of zwemt in vervuilde wateren. Nee, Vis van Henry draagt het MSC- of ASC-keurmerk en is gelabeld als ‘duurzaam’ of ‘biologisch’. Daarnaast kan Henry exact vertellen waar de vis vandaan komt: uit de ruige Noordzee of van kleine viskwekerijen waar de vissen een goed leven hebben gehad. En dat kun je zien, maar vooral ook proeven.

Producten

Vis van Henry maakt het mogelijk om te genieten van al het goede uit de zee! Het visassortiment is bijzonder groot en bestaat uit verse vis, gerookte vis en visspecialiteiten uit eigen keuken. Dorade, heilbot, coquilles, tonijn en meer neusjes van de zalm zijn verkrijgbaar bij De Verserij. Zo is omrijden voor duurzame Vis van Henry niet meer nodig, en hoeft niemand achter het net te vissen!

----

Max & Bien

 

Plantaardige kaas, boter en paté waarvan de smaakbeleving niet onderdoet voor the real deal: het klinkt als een utopie, maar dankzij Max & Bien is dit toch echt realiteit. 

Max & (Jo)bien

Vanuit liefde voor mens, dier en milieu begonnen Max Agyeman en Jobien Groen rond 2018 te experimenteren met plantaardig eten. Dat veganistische dieet beviel de twee wel. Op één ding na: waar waren de écht lekkere alternatieven voor kaas en zuivel? Gedreven door deze gedeelde zoektocht, bundelden Max en Jobien hun krachten en begonnen met ontwikkelen. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en bestaat het assortiment van Max & Bien uit meer dan 14 producten. Kazen – maar ook andere lekkernijen - waarmee de transitie naar een plantaardig(er) dieet een stuk eenvoudiger wordt.

Plant-aardig werk

Max & Bien zet zich in voor Moeder Natuur, het dierenrijk én de innerlijke mens. Zo wordt als vervanging van zuivel gebruik gemaakt van cashewnoten, kokosolie, haver en andere ingrediënten die gezonde vetten, eiwitten en vitaminen bevatten. Daar passen ze vervolgens traditionele technieken van kaasmaken op toe. Starterculturen worden gebruikt om het fermentatieproces op gang te brengen, en de plantaardige kazen worden tot wel 8 weken gerijpt. Aardig wat werk dus, zo’n vegan kaasje maken!

Producten

Als het op het creëren van plantaardige alternatieven aankomt, toont het assortiment aan dat Max & Bien daar wel kaas van gegeten heeft. Een mooie selectie van deze Nederlandse producent is verkrijgbaar bij De Verserij! Van zachte G-oat Cheese en Fermented Butter tot pittige Cumin- en Hickory Smoked Cheese. En natuurlijk de Blue & Ash Cheese; een ‘blauwaderkaas’ die in 2020 werd bekroond met een heuse Vegan Award. En wij begrijpen wel waarom..

---

Wilder Land

Wilder Land

Genieten van thee, en tegelijkertijd bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit. Klinkt dat helemaal als jouw cup of tea? Verwilder jezelf met de (on)kruidenthee van Wilder Land!

Wilde plannen

Dat Nederland de op één na grootste landbouwbouwexporteur ter wereld is, is best iets om trots op te zijn. Dat de focus op monocultuur heeft geleid tot een afname van het aantal en de verscheidenheid van levende organismen, is dan wel weer een beetje jammer. Tijdens de zoektocht naar manieren om dit - de biodiversiteit in Nederland - te herstellen en te stimuleren, ontdekten Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt de kracht van (on)kruiden. De twee lieten er geen gras over groeien en startten Wilder Land; unieke (on)kruidenthee van Nederlandse bodem.

Goed(e) boeren

Wilder Land zaait een mengsel van inheemse bloemen en kruiden op de vruchtbare grond van lokale boeren. Kamille, kruizemunt en paardenbloem, maar bijvoorbeeld ook weegbree, zuring en hennep. (On)kruiden en bloemen die - soms verrassend genoeg - uitermate geschikt zijn om thee van te maken. Boeren die deze extra biodiversiteit toelaten op hun geliefde grond, krijgen van Wilder Land een vergoeding. Hoe meer enthousiaste agrariërs meewerken aan dit initiatief, en hoe meer Wilder Land thee er wordt gedronken, hoe harder er wordt gewerkt aan het herstellen van de biodiversiteit in de landbouw. Bloemen, maar ook kruiden trekken immers zwermen bijen, vogels en vlinders aan. Win win win.

Producten

Geen slappe thee, die blends van Wilder Land. Theefanaticus en -sommelier Anne Adams is verantwoordelijk voor iedere samenstelling. En er is een blend voor elk moment. Van een thee waar je van opkickt, tot eentje die je helpt om even helemaal offline te gaan. Het volledige assortiment (on)kruidenthee van Wilder Land is verkrijgbaar bij De Verserij. En zoals de Daan en Matthijs zelf zo mooi zeggen: en nu, hup, de natuur in.

 

Fotografie: Anko Stoffels