Nostalgisch én innovatief! Vergeet het oud-Hollandse recept voor wentelteefjes (of nou ja: voor even dan) en maak eens deze versie. Zuurdesembrood combineert fantastisch met karnemelk, koffie en karamel.

Wentelteefjes maken is niet moeilijk. Tóch zit er een uitdaging in dit recept: het vergt enig doorzettingsvermogen om het brood van Bakkerij MAMA ‘oud’ te laten worden. Het volkoren zuurdesembrood dat we gebruiken is namelijk niet te versmaden. Maar, houd vol - deze wentelteefjes zijn het wachten meer dan waard.

De Ingrediënten
(voor 6 wentelteefjes, 2 grote porties)

• 300 ml Boeren Karnemelk
• 3 Eieren (enkel de dooiers)
• 20 gram rietsuiker
• 1 theelepel vanille extract
• 1 theelepel kaneel
• 5 gram Koffie Macinato
• Snufje zout
• 6 dikke sneden oud Volkoren desem groot
• Flinke klont Ongezouten Roomboter
• 200 gram fijne kristalsuiker
• 40 ml koud water
• 85 ml kokend water

De Keukenhulpjes

• Platte (oven)schaal
• Garde
• Koekenpan
• Steelpan met dikke bodem

De Bereidingswijze

1. Begin met het maken van de heldere karamelsaus. Voeg de kristalsuiker en 40 ml water toe aan de steelpan, zet het vuur aan en roer door tot de suiker is opgelost. Stop direct met roeren wanneer het mengsel begint te koken, en laat het geheel doorkoken tot een goudbruine karamel. Zet het vuur uit wanneer de juiste kleur is bereikt en giet voorzichtig 85 ml kokend water in het pannetje bij de karamel. Roer goed door en zet de saus apart.

2. Voor de wentelteefjes: splits de eieren en doe de dooiers in een platte schaal. (Dit recept gebruikt enkel de dooiers, dit zorgt voor een vollere/romige smaak dan wanneer er hele eieren worden gebruikt.) Klop met een garde de rietsuiker, vanille, kaneel, Koffie Macinato en zout door de dooiers en roer tot slot de Boeren Karnemelk door het mengsel.

3. Doop de sneden brood om en om in het mengsel. Laat het brood niet te lang weken, dit maakt de wentelteefjes zompig.

4. Verhit wat Boeren Roomboter in een koekenpan en leg hier een sneetje brood in. Bak de wentelteefjes op middelhoog vuur aan beide kanten knapperig en bruin. Leg de wentelteefjes op een bord en schenk hier tot slot de zelfgemaakte karamelsaus over.